Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8942
Zonder lampen geen verlichting
Zonder lampen geen verlichting

Dit is natuurlijk niet helemaal waar, we hebben de zon tenslotte en de mensheid heeft duizenden jaren ‘s nachts geleefd bij maanlicht, een houtvuur, een olielamp of een kaars. Iedereen denkt bij het horen van het woord ‘verlichting’, echter aan de elektrische lamp, hetzij leds, hetzij gloeilampen of TL-buizen. De titel zou dus ook kunnen zijn ‘zonder elektriciteit geen licht’.

 

Lampen

De gloeilamp bestaat nog niet zo heel lang en is er slechts een kleine tweehonderd jaar. Pas nadat elektriciteit gemeengoed werd, aan het begin van de twintigste eeuw, deden de elektrische lichtbronnen hun intrede in de woningen.

 

Voor ons lijkt het zo normaal dat we ’s avonds licht in overvloed hebben, maar dat is dus echt iets wat eigenlijk pas de laatste zeventigjaar op deze manier bestaat. Lampen zijn tegenwoordig overal. Op de autoweg, in de auto, in alle displays, in huis, op school, in de winkel en op het werk.

 

Alternatieve lichtbronnen

Juist omdat er zoveel licht werd gebruikt, was de inefficiëntie van de gloeilamp jarenlang een doorn in het oog van de milieuorganisaties. Er was echter geen alternatief, men kon niets anders.

De zorgen voor het milieu hebben tenslotte wel geleid tot de ontwikkeling van de leds. Leds zijn plaatjes gemaakt van halfgeleider materiaal die bij stroomdoorgang licht uitstralen. Dit doen ze niet door te gloeien zoals bij gloeilampen het geval is. De gloeilamp wordt erg heet tijdens het gebruik, de spaarlamp iets minder warm en de led lamp is de absolute topper op dit gebied. Leds zetten 50% van de gebruikte stroom om in licht, dit in tegenstelling tot de 10% die een gloeilamp slechts tot licht transformeert.

 

Lichtsterkte

Een van de eigenschappen waarmee men het ene type lamp met het andere type kan vergelijken, is de lichtsterkte. Het is natuurlijk leuk als een bepaalde techniek zuiniger is, maar als de lichtopbrengst dan minder is, levert het dus niet zoveel op.

 

De spaarlamp ging de concurrentieslag met de gloeilamp aan en won. Nu zijn we bezig met het volgende verhaal. De leds lijken het nu over te nemen. De laatste jaren zijn leds ook qua lichtsterkte dusdanig verbeterd dat zij zeker de verlichting van de toekomst zijn.