Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8923
Welke lampen zitten in led verlichting
Welke lampen zitten in led verlichting

De gloeilamp is niet meer, de spaarlamp is aan de laatste loodjes bezig evenals de halogeenlamp. Men hoort in toenemende mate over led verlichting en led lampen, maar wat is dat nu eigenlijk?

 

Verschillende lichtbronnen

Vroeger hadden we maar één elektrische lichtbron en dat was de gloeilamp. Gasontlading was lang de gedoodverfde opvolger van de gloeilamp, maar zover is het nooit gekomen. Het waren twee werelden de TL-buis en de gloeilamp. Over het algemeen koos men voor een TL-buis als licht gezien het gedurende lange periode in overvloed moest branden. Werkplaatsen, scholen, stations en andere publieke ruimten beschikten altijd over TL-verlichting. De woonkamer was het domein van de gloeilamp omdat men het licht van gloeilampen beter kon waarderen dan TL-licht.

 

Spaarlampen

Een verkleinde vorm maar in principe hetzelfde als een TL-buis werd aan de consument geïntroduceerd als de spaarlamp. De naam doet al vermoeden dat hier een behoorlijke marketing achter zat. Dat klopt en het was de overheid samen met de industrie die iedereen in een klap duidelijk maakte dat hier geld te besparen viel.

 

Het nadeel van de spaarlamp was dat het licht, net als TL-licht, wat killer overkwam dan dat van de gloeilamp. De consument was enerzijds blij dat hen de mogelijkheid werd geboden om geld te besparen, maar als het om gezellig licht ging dan was daar toch duidelijk de voorkeur voor de gloeilamp.

 

Leds

De nieuwste telg van de familie van lichtbronnen zijn de leds. Deze werken weer op een heel ander principe. Het voordeel is dat leds zuiniger zijn en langer mee gaan dan de andere lichtbronnen. Daarnaast zijn er nog wat kleine voordelen, die echter minder belangrijk zijn omdat het tenslotte toch in eerste instantie om de poen gaat.

 

Led lampen

Leds zijn momenteel dus hot news. De industrie heeft dezelfde truc uitgehaald als destijds met de spaarlamp. Verander het uiterlijk niet teveel en de makke schapen zullen gewoon overstappen. Deze nieuwe lampen, gebaseerd op leds, die als gloeilamp te gebruiken zijn, heten led lampen. Een andere vorm van led verlichting zijn de in toenemende mate, populaire led strips. Dit zijn kunststof strips waarin ledjes zijn verwerkt.