Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8882
Staande lampen zijn geen hanglampen
Staande lampen zijn geen hanglampen

Staande lampen zijn geen hanglampen

‘Dat weet ik ook wel’, zult u zeggen. Maar wat zijn de echte, belangrijke verschillen?

Lichtplan

Het lichtplan is heel belangrijk wanneer u verlichting wilt gaan aanbrengen of de huidige verlichting wilt vervangen. U krijgt door een goed lichtplan te maken een perfect beeld van waar u de verlichting wilt hebben en welke lampen en lichtbronnen daarvoor nodig zijn. Het hangt dus helemaal van het lichtplan af welke lampen u dient aan te schaffen om de functies, die u aan de ruimtes toekent, goed tot uiting te laten komen.

Hanglamp

De hanglamp geeft plaatselijk licht, maar bepaalt wel voor een groot deel de sfeer en de stijl in de hele kamer. Een hangende lamp heeft dus ook een decoratieve functie naast het functionele licht geven. Hanglampen hangen meestal boven een tafel of op een plek waar nooit gelopen wordt. Dit is noodzakelijk omdat men anders, letterlijk en figuurlijk, tegen de lamp aan loopt. De decoratieve functie van de hangende lamp ziet men terug in het grote aantal dat wordt aangeboden verdeeld over alle denkbare stijlen.

Staande lamp

De staande lamp is een veelzijdige lamp die wordt gebruikt als leeslamp, als lamp om ergens licht op te werpen en als mobiele lichthulp. Meestal bestaan staande lampen uit een ranke steel met daaraan bevestigd, één of meer richtbare lampen. De plek voor de vloerlamp is uiteraard uit het looppad en ergens in een hoek of tegen de muur. Tegen de muur omdat muurdecoratie zo eenvoudig in het licht kan worden gezet. In een hoek om daar een bepaald accent te verlichten of om naast een stoel om te dienen als leeslamp. De vloerlamp drukt nauwelijks een stempel op de stijl van het interieur, maar men zal wel een bij de stijl van het interieur passende vloerlamp moeten kiezen.

Zoek de verschillen

Beide typen lampen bijten elkaar niet en een lichtplan zal meestal een vloerlamp en een hangende lamp aanbevelen. Staande lampen zijn dus voor het leveren van sfeerverlichting en het aangeven van accenten, naast de functie van leeslamp en soms om als mobiele lichtbron een beetje bij te lichten. Hanglampen zijn sfeer- en stijlbepalend voor het interieur en geven licht boven tafels. Derhalve zijn ze ook meestal mooi om te zien, zij het modern of klassiek.