Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8913
Over staande lampen en wandlampen
Over staande lampen en wandlampen

Een lamp is, zeker in de woonkamer, niet zomaar een interieurobject. Ze kunnen er tegenwoordig heel leuk uitzien en precies in de stijl die u wenst, maar het geven van licht is toch nog altijd de belangrijkste functie.

Licht

Licht is zo vanzelfsprekend en we hebben er meer dan genoeg van in huis. De tijd dat de hele familie nog rondom een brandende kaars zat is zo lang geleden, dat er bijna geen mensen meer in Nederland rondlopen die dat hebben meegemaakt. De vanzelfsprekendheid van licht hebben was niet altijd zo. Het is eigenlijk pas echt begonnen toen de elektriciteit, nodig voor een gloeilamp, gemeengoed werd aan het begin van de twintigste eeuw.

 

Verlichting

Het is dus ook vanaf die tijd dat de verlichtingsindustrie bestaat. Bedrijven als Philips zijn allemaal gesticht rond die tijd. De verlichtingsindustrie heeft niet stil gezeten. Als men eens een rondje maakt door een verlichtingszaak, dan ziet men een haast schier oneindige reeks van soorten lampen. Wandlampen, vloerlampen, hanglampen en plafondlampen worden in alle maten, stijlen en kleuren aangeboden. U kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat.

 

Doel van verlichting

Het doel van verlichting is in de eerste plaats licht in de duisternis brengen. Daarvoor heeft u een oneindige hoeveelheid lampen ter beschikking en het is aan u de keuze welke lamp u daarvoor wilt inzetten. Elk type lamp heeft bepaalde verlichtingseigenschappen.

Een wandlamp hangt u aan de muur en het licht is dus onlosmakelijk verbonden met die muur. Vaak schijnt het licht van een wandlamp, naast de ruimte rondom de lamp, nadrukkelijk op die muur. Het licht en de schaduw zorgen voor een typische sfeerverlichting die slechts wandlampen kunnen creëren. Heeft u als doel die lege muur wat aan te kleden, dan kan zo’n lamp aan de wand wonderen verrichten.

 

Waar gebruikt men staande lampen voor?

Heeft u als doel sfeerverlichting plus het belichten van een of meerdere objecten, dan komt de staande lamp al gauw als oplossing om de hoek kijken. De staande lamp is een alleskunner. Heeft u een leeslamp nodig, wilt u op een speelse wijze een bepaalde plek van de kamer verlichten of heeft u behoefte aan een verplaatsbare lichtbron, dan is de vloerlamp de beste kandidaat.