Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8910
Led verlichting, de nieuwe lamp
Led verlichting, de nieuwe lamp

Ik ging laatst naar een verlichtingszaak om een paar spaarlampen te kopen. De verkoper vroeg mij of ik in plaats van mijn lijstje spaarlampen, niet wilde overgaan op led lampen. Wist even niet waar die man het over had, dus die verkoper heeft het mij uitgelegd.

 

Vergelijking van led verlichting met andere lichtbronnen

 

‘Ik zal het u uitleggen aan de hand van wat cijfertjes’, sprak de verkoper. ‘U kent de gloeilamp nog, nietwaar? Deze verbruikte zo’n 30 tot 50 Watt gemiddeld aan vermogen. Een spaarlamp die dezelfde hoeveelheid licht geeft als een gloeilamp, doet dit gemiddeld met maar 5 tot 12 Watt. De led lamp, die zijn leds in hetzelfde jasje als de gloei- en spaarlamp, geeft eenzelfde hoeveelheid licht met slechts 2,5 tot 5 Watt.’ Ik liet de cijfers eens rustig door mijn hoofd gaan en vroeg hoeveel ik hier mee verdienen kon.

 

Kostenbesparend

 

Bedenkelijk keek de verkoper me aan. ‘Ik moet natuurlijk wel eerlijk zijn tegen u. Led verlichting is op het moment nog duurder in de aanschaf. Eén led bespaart u jaarlijks gemiddeld zo’n 50 kWh. Dit komt momenteel overeen met minstens € 10 per jaar. Uiteraard moet u wel de lampen met het grootste energieverbruik het eerste vervangen, want daar bespaart u dus het meeste. U moet ook bedenken dat u de lamp pas na zo’n dertig jaar hoeft te vervangen. Bij een gloeilamp was dit nog niet eens één jaar! ’

 

Samen door het lijstje

 

‘Mag ik u adviseren’, sprak de verkoper. ‘Als we nu eens samen door uw lijstje lopen en u mij verteld welke verlichting waar wordt gebruikt, dan kunnen we voor u eens wat besparen.’ We liepen door het lijstje van zeven peertjes. Drie waren reserve, er was er eentje voor het toilet, eentje voor de plafonnière in de hal, eentje voor de slaapkamer en eentje voor een wandlamp in de kamer. Ik ging tevreden met vier lampen op weg naar huis. De reservelampen waren dus niet nodig. Voor het toilet, de hal en de hanglamp in de woonkamer kocht ik een led lamp en voor de slaapkamer tenslotte een spaarlamp van 5 Watt. Die verkoper ziet mij voorlopig niet meer terug!