Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8894
IndustriŽle lampen, trendy en degelijke hanglampen
IndustriŽle lampen, trendy en degelijke hanglampen

Kent u ze al, de stoer uitziende hanglampen die momenteel overal worden aangeboden als industriële lampen? Om eerlijk te zijn kende ik ze niet toen ik de naam voor het eerst zag. Ik ben er eens op gaan letten en ik ben niet meteen de grootste fan, maar ik vind het wel aparte lampen die zeker ergens een mooi plaatsje verdienen.

 

Naamgeving

 

Het is natuurlijk moeilijk om een goede naam te verzinnen voor een nieuw type product. Belangrijk is dat de naam blijft hangen en dat iedereen snel weet wat er precies mee bedoeld wordt. De naam industriële lampen vind ik persoonlijk een minder goede keuze. OK, ze komen uit de industrie van weleer, maar we hebben tegenwoordig nog steeds industrie en die gebruiken ook veel verlichting. De naam roept bij mij het beeld op van een tochtje langs de olieraffinaderijen bij Pernis. ’s Avonds worden die fabrieken en opslagtanks omgetoverd tot een soort van lichtstad. Er hangen duizenden lampen die er voor de veiligheid dienen. Met goed licht kan er veilig gewerkt worden. De lampen die ze daar gebruiken zijn goed bestand tegen alle weersomstandigheden en hebben een heel degelijk uiterlijk. Vaak is het glazen gedeelte nog beschermd door een open netwerk van stalen draden. Een echte industriële lamp dus. Maar in de woonverlichtingswereld wordt deze naam dus gebruikt voor een nieuwe trend.

 

Nieuwe trend gebaseerd op oude modellen

 

De fabriekslampen zijn op dit moment dé trend. Dit kan men vooral toeschrijven aan de stoere, robuuste uitstraling, een look die tot nu toe niet bestond voor woningverlichting. Vroeger werden andere materialen gebruikt om lampen te maken dan tegenwoordig. In die tijd was het vervaardigen van een degelijk product nog een vorm van eer voor een producent. De voornaamste eisen die aan de fabriekslampen werden gesteld, waren licht geven en degelijkheid, zoals nu nog steeds het geval is voor de huidige industrie.

 

Hanglamp

 

Met name de hanglampen van dit type lamp zijn populair. De stijl is niet alleen stoer en degelijk, maar men ziet ook aan de vormen dat het om een oud design gaat. Dat nostalgische aspect is, denk ik, de belangrijkste reden dat iedereen deze lampen zo apart vindt.