Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8904
Hoeveel lampen heeft een kroonluchter?
Hoeveel lampen heeft een kroonluchter?

Hoeveel lampen heeft een kroonluchter?

Veel mensen vragen zich af wat de precieze definitie is van een kroonluchter. Het is niet duidelijk, want juist als men denkt door te hebben dat het gaat om kristallen lampen, dan lees je weer over moderne kroonluchters waar geen grammetje kristal in is verwerkt.

In den beginne

Kroonluchters hoeven geen kristallen pegels te hebben. De eerste kronen waren houten frames die aan het plafond hingen en waarop men kaarsen plaatste. Dit principe bestond al in de Middeleeuwen en heeft als zodanig honderden jaren zo gefunctioneerd.

De ontwikkeling leidde uiteindelijk naar de lamp die nu zo bekend is als kroonluchter, de kristallen lamp, maar per definitie hoeven ze dus geen kristallen steentjes te hebben, en zelfs geen gloeilamp want de eerste modellen brandden met kaarsen. Het gaat eigenlijk om de vorm, die er met een beetje verbeelding meestal uitziet als een kroon.

Als er dan niet persé kristal in dit type verlichting hoeft te zitten, gaat het dan misschien om een bepaald aantal lampen? Ook hierop is het antwoord negatief. Er zijn modellen die 50 lampen hebben, zoals sommige Maria Theresa modellen, en modellen met maar één lamp.

Veel licht

Als zo’n kristallen lamp veel lichtbronnen heeft, dan komt het kristal het mooist tot uiting. Elke steen heeft meerdere facetten en elk van die facetten heeft de eigenschap dat het licht kan breken, dat dan weer te zien is als gekleurde vlekken op de muur, de vloer of het plafond. De lampen hebben door hun kristal dan ook de uitstraling dat ze veel licht geven. Maar in feite is het gewoon een ander soort licht.

De zakkroon

Heeft men een kristallen lamp met veel armen, dan ziet dit er heel anders uit dan wanneer men de zakkroon bekijkt. De zakkroon is meestal gebaseerd op slechts één lamp. Dat de zakkroon een uitstraling heeft die doet vermoeden dat er meerdere lichtbronnen aanwezig zijn, komt doordat het omhulsel van kristallen stenen het licht verstrooit. Het verstrooide licht krijgt door het kristal een gelige schijn wat een mooie sfeerverlichting oplevert.