Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8916
Het lichtplan. Waar vloerlampen en waar hanglampen
Het lichtplan. Waar vloerlampen en waar hanglampen

Het lichtplan. Waar vloerlampen en waar hanglampen?

Men wil vaak het liefst gelijk beginnen met die werkzaamheden in de tuin of met de verbouwing. De handen jeuken, maar het is toch verstandig om eerst een goed en weloverwogen plan te maken.

Tuin

Als u zonder plan aan een tuin begint te werken, dan wordt het een fiasco. Planten kunt u niet zomaar ergens plaatsen en voor de vijver moet ook een geschikte plek worden gevonden. Waar zijn de plekken met schaduw waar u op een warme zomerdag de zon kunt ontlopen, of welke boom moet waar geplant worden om zo’n schaduwplek te creëren? Allerlei punten om bij stil te staan en daarom hebben de tuinarchitecten het ook zo druk.

Verlichting

Zoals het met de tuin gaat, zo zou het ook moeten gaan met verlichting. Ruimtes hebben een bepaalde functie en daarbij hoort de meest geschikte verlichting. Net zoals de tuinarchitect precies weet welke plant veel of weinig zon nodig heeft, zo heeft de verlichtingsadviseur verstand van verlichting. Een verlichtingsadviseur zal eerst willen weten waar een ruimte voor gebruikt zal worden en welke mensen gaan die ruimtes gebruiken, kinderen, oudere mensen, etc.? Wat is het budget en welke sfeer past bij de (toekomstige) bewoners. Als de verlichtingsadviseur klaar is met vragen stellen, dan werkt hij alles vervolgens uit in een lichtplan.

Welke lampen hebben we nodig

Als duidelijk is welk licht u nodig heeft, kunnen de lampen er bij gezocht worden. U heeft de keuze uit een veelvoud van verlichting, waaronder hanglampen en vloerlampen. Welke hoogte de vloerlamp heeft of op welke hoogte de spots in te stellen zijn, is net zo belangrijk als de plek waar de vloerlamp moet komen te staan. Hetzelfde geldt voor hanglampen. Op welke hoogte geven ze het gewenste licht én ziet de lamp leuk uit. Vloerlampen kunnen hun lampen ergens op richten. Dat kan zijn om te lezen, maar het kan ook een plek in de kamer zijn die u door licht een bepaald accent wilt geven. Bij hanglampen is de lamp op zich ook heel belangrijk voor het interieur. De vorm en kleur van de lamp zijn minstens even belangrijk als het licht dat de lamp geeft.