Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8922
Een veelzijdige lamp, de plafonniŤre
Een veelzijdige lamp, de plafonniŤre

Plafondlampen zijn waarschijnlijk de meest toegepaste lampen. Men komt ze overal tegen, in woningen, restaurants, overheidsgebouwen, op het werk, op school, het theater en zelfs in de trein.

Waarom zijn er zoveel plafondlampen

Het plafond is de ideale plek om een lamp op te hangen. Al hangend dicht tegen het plafond aan, bezet de plafonnière geen kostbare ruimte. Het plafond is hoog en men kan onder de plafondlamp doorlopen. Men hoeft nooit rekening te houden met een plafondlamp zoals met een hanglamp of staande lamp.

De positie aan het plafond geeft een maximale reikwijdte aan het licht van de plafondlamp. Het licht gaat van het horizontale vlak van het plafond tot aan het vlak vande vloer. De ruimte wordt dus driedimensionaal opgevuld met licht.

Geen enkele andere lamp evenaart die positie van de plafondlamp en omdat men in de meeste gevallen een gehele ruimte goed van licht wil voorzien, zijn er zoveel plafonnières.

Meer facetten van het plafondlicht

Naast de functie van het geven van veel licht overal in de ruimte, kennen plafondlampen ook andere toepassingen. Zo bestaan er de spotjes die richtbaar zijn en vanaf het plafond ergens op kunnen worden gericht. Die spotjes wedijveren met de spots van een staande lamp. De staande lamp heeft het voordeel dat deze gemakkelijk verplaatsbaar zijn. De plafondspots zitten vast op een ‘onbereikbare’ plaats aan het plafond en eenmaal ergens op gericht, blijven ze enkel en alleen op die plek gericht. Even verplaatsen is dus geen optie. Voor een schilderij of andere vaste muurdecoraties hebben deze spots wél de voorkeur.

Plafonnières hoeven niet altijd te dienen om een hele ruimte te verlichten. Een iets sierlijker plafondlamp in de stijl van de rest van de kamer geeft mooi sfeerlicht als de lamp gedimd wordt.

TL-buis of plafonniere

Een heel veel toegepaste plafondlamp bestaat uit een armatuur met TL-buizen. TL-buizen geven niet het soort licht dat men in de woonkamer wil hebben. Ze geven echter ruim voldoende licht en gaan langer mee dan de gloeilampen. Ideaal dus voor grote ruimtes. De woonkamer is echter verboden gebied voor de TL-buis en men ziet daar dus meestal een sierlijker plafondlamp.

Lees Meer :- http://www.iluce.nl/