Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8907
Een nieuwe trend, lampen met led verlichting
Een nieuwe trend, lampen met led verlichting

Een nieuwe trend, lampen met led verlichting

Meestal hebben trends met een bepaalde stijl te maken. Opeens wil men industriële lampen in het interieur verwerken of wordt de hangende kroonluchter herontdekt. Het verwerken van leds in lampen is meer een technologische trend.

De drijfveren

Iedere trend heeft bepaalde redenen nodig waarom het ineens populair is. ‘Mooi’ kan bijvoorbeeld zo’n reden zijn of ‘gaaf’. Voor de toepassing van leds in verlichting zijn hele andere redenen.

Men kan alle lampen met leds uitvoeren en het is juist de bedoeling van de industrie dat de consument er qua licht niet op achteruit gaat, maar hetzelfde licht behoudt dat hij gewend is. De redenen waarom led verlichting de nieuwe trend is, zijn vooral het zuinige energieverbruik, de lange levensduur en het feit dat ze niet warm worden en tegen een stootje kunnen.

Een nieuw tijdperk

De goede oude gloeilamp heeft het lang volgehouden, maar heeft de slag verloren van de spaarlamp. De spaarlamp is nu aan de beurt om het veld te ruimen. Spaarlampen geven over het algemeen killer licht dan de gloeilamp. Met leds wordt dat weer beter. De techniek maakt het bovendien mogelijk dat leds eigenlijk als een gloeilamp kunnen worden gebruikt. Technisch gezien is het een wereld van verschil, maar de consument merkt daar gelukkig weinig van. Het is nu dus de beurt aan led verlichting en vrijwel alle lampentypes worden tegenwoordig ook met leds aangeboden. Ze zijn nog ietsje duurder in de aanschaf, maar dat wordt snel terugverdiend door het veel lagere energieverbruik.

Staande lampen en plafondlampen

Deze twee soorten lampen zijn uiteraard favoriet om zo snel mogelijk met leds te worden uitgevoerd. De plafondlamp omdat deze meestal veel licht moet geven, en hier dus veel geld te besparen valt. De staande lamp omdat de led spots aan zo’n lamp scherp licht geven en er dus ook goed bij gelezen kan worden.

Leds hebben de toekomst

De komst van leds in verlichting zat lang in de pijplijn. Over de hele wereld zagen wetenschappers mogelijkheden voor dit type lichtbron, maar het heeft even geduurd tot het in commercieel interessante producten kon worden verwerkt. Er zijn eigenlijk geen echte opvolgers op korte termijn te verwachten, dus leds zullen we nog wel even zien.