Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8950
Een hanglamp is een lamp die niet ontbreken mag
Een hanglamp is een lamp die niet ontbreken mag

Een hanglamp is een rare eend in de bijt. Terwijl alle andere typen lampen een grote band hebben met de zijde van de ruimte waartegen ze aan gemonteerd zijn of waar ze op staan, heeft de hangende lamp slechts weinig te maken met het plafond.

 

Plafond- en wandlamp

Het staat buiten kijf dat de naam van deze lampen de locatie ervan bepaalt alsmede het invloed gebied van de betreffende lamp. Van de plafondlamp kan men nog zeggen dat het licht wordt gebruikt voor de gehele ruimte, maar het spel van schaduw en diffuus licht dat de plafondlamp afgeeft op het plafond, hoort ook heel sterk bij de functie die de plafondlamp vervult.

 

Staande lamp

De staande lamp staat op de vloer. Deze gaat een voortdurend gevecht aan met de zwaartekracht. De zwaartekracht zou er graag een liggende lamp van maken, maar de vloerlamp staat z’n mannetje. Afhankelijk van de sterkte van de lichtbron maakt de vloerlamp deel uit van de basisverlichting of de sfeerverlichting. De steel waarop de lichtbron bevestigd is, is altijd prominent aanwezig en maakt het heel duidelijk dat deze verlichting met de vloer is verbonden.

 

Zwevend tussen plafond en vloer

De hanglamp zweeft als het ware tussen het plafond en de vloer. Hangende lampen moeten die lege ruimte opvullen met hun aanwezigheid en om de lamp heen licht geven. Alhoewel ze overduidelijk verbonden zijn met het plafond, hebben ze daar verder weinig mee van doen.

Hanglampen zijn de meest prominent aanwezige lampen in huis. Ze bepalen de stijl en het karakter van een ruimte, of het nu een woonkamer is of een hal. Hangt u een klassiek type op dan heeft de hele ruimte een klassieke sfeer, hangt u een modern type in een ruimte dan neigt het hele interieur al snel naar modern.

 

Diverse formaten

Juist omdat hanglampen de stijl van een interieur sterk beïnvloeden, zijn ze in verschillende maten, waaronder zeer grote maten, verkrijgbaar. De plek tussen vloer en plafond is verder leeg en om op te vallen geldt, hoe groter hoe beter. Ze zijn dus ook verkrijgbaar in alle stijlen, want zonder de hangende lamp ontbreekt aan de stijl van het interieur de finishing touch.