Free Websites at Nation2.com


Total Visits: 8899
De kroonluchter en de hanglamp, de kip en het ei
De kroonluchter en de hanglamp, de kip en het ei

Waarschijnlijk waren de eerste hanglampen van het type kroonluchter. Alleen brandden die nog met kaarsen. Het is dus de vraag of, toen de elektrische lamp zijn intrede deed, er eerst kroonluchters werden gemaakt met elektrische verlichting of dat er eerst andere hanglampen werden gemaakt en dat men toen pas bedacht om ook de oude kristallen kroonluchter om te vormen tot een lamp.

Kristallen lampen

Er zijn enorm veel modellen van deze kristallen lampen en een heel groot gedeelte daarvan is een hanglamp. Dat is ook logisch, want zo is dit type verlichting ontstaan, maar dan met kaarsen. De lamp wordt nog steeds in een fitting gedraaid die soms doet denken aan een kaars en er zijn zelfs fittingen waar namaak kaarsenvet vanaf druipt.

De Hanglamp

Naast de plafondlamp, de staande lamp en de wandlamp, zijn hangende lampen de meest bekende vorm van verlichting. Anders dan de andere typen lampen hebben de hangende lampen een grote invloed op de stijl van een ruimte. Ze hangen ergens waar zich normaal helemaal niets bevindt. Dat valt op.

Is het een kroonluchter, dan is het interieur meestal klassiek van stijl, maar deze lampen vinden ook steeds vaker hun weg in andere interieurs. Zo kunt u ze regelmatig zien hangen in moderne interieurs. Modellen zonder kristal, maar uitgevoerd in dik hout, zijn vaak aanwezig in landelijke inrichtingen.

Sfeerbepalend

Niets zo sfeerbepalend als kroonluchters. U kunt er niet omheen. De hangende versies zijn vaak uit de kluiten gewassen en om deze te negeren is onmogelijk. Ze worden daarom ook steevast gebruikt op plaatsen waar men de sfeer heel belangrijk vindt. Denk daarbij dus aan hotellobby’s. Een hotel is er alles aan te doen om de gasten in stijl te ontvangen. Heerst er een aparte sfeer in de lobby, dan kan de kamer haast niet tegenvallen.

Sfeer gaat dus om mensen zich prettig te laten voelen. Misschien zouden wachtkamers van ziekenhuizen en van de tandarts, er een stuk minder naargeestig uitzien als ergens aan het plafond zo’n lamp hangt. In ieder geval weet men wanneer men zo’n lamp in huis hangt, de sfeer positief wordt beïnvloed.

Lees Meer :- http://www.iluce.nl/